Het inschakelen van een advocaat

3 mei 2021
 Categorieën: Advocaten, Blog

Delen  

Het is in bepaalde situaties mogelijk of noodzakelijk dat we gebruik willen of moeten maken van een advocaat (raadsman). Dat kan bij zowel strafzaken als bij burgerlijke zaken. Wanneer je een conflict hebt, kun je een advocaat inschakelen die alleen voor je persoonlijk zal werken. Het inhuren van een advocaat is nooit goedkoop en wanneer je de zaak verliest, ben je al je geld kwijt dat je hebt moeten betalen. Daarom is het van groot belang dat je vooraf weet waar je aan toe bent. Je moet weten hoe groot je kans is dat je de zaak zult winnen.

Een advocaat inhuren

Voordat je een advocaat inhuurt, is het zeer verstandig dat je eerst gebruik maakt van het gratis intakegesprek dat ongeveer een half uur in beslag neemt. Je moet de advocaat die je inhuurt vertrouwen. Wanneer je alles uitgelegd hebt, zal de advocaat aangeven wat je kansen zijn dat je de zaak kunt winnen. Hij zal een kostenplaatje opstellen waaruit je kunt opmaken of het verstandig is om met de zaak door te gaan. Het uurtarief ligt niet vooraf vast. Ook de reiskosten die gemaakt moeten worden, moet je betalen, net als de gebruikskosten van het kantoor. Moet er een gespecialiseerd persoon worden ingeschakeld, dan wordt het bedrag hoger. Komt het tot een rechtszaak, dan zullen de kosten daarvoor in eerste instantie ook bij je in rekening worden gebracht. Win je de zaak, dan zullen de gemaakte kosten weer aan je terugbetaald worden. Zijn de kosten voor het inhuren van een advocaat te hoog, dan kan worden bekeken of je in aanmerking komt voor een pro deo advocaat. Dat is afhankelijk van in je inkomen. Wordt de pro deo advocaat aan je toegewezen, dan hoef je maar een klein deel van de kosten zelf te betalen of helemaal niets.

Hoe word je een advocaat?

Het is niet eenvoudig om een advocaat te worden. Op de eerste plaats moet je een universitaire studie hebben afgerond. Als die klaar is, zal je door de rechtbank worden beëdigd. Wanneer hij of zij beëdigd is, mag hij of zij niet direct zelfstandig aan het werk gaan. Eerst moet hij of zij nog drie jaar bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor aan het werk gaan. Tijdens deze stage moet hij of zij een beroepsopleiding volgen. Na die drie jaar mag de advocaat zelfstandig te werk gaan. Als beginnend advocaat ben je verplicht om lid te worden van de Nederlandse Orde van Advocaten. Zij stellen de regels op waar je je aan moet houden. Wanneer de advocaat zich niet houdt aan de opgestelde regels, dan kan hij of zij uit zijn of haar beroep als advocaat worden gezet.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Advocatenkantoor Bosman.