Familierecht

27 mei 2019
 Categorieën: Advocaten, Blog

Delen  

Familierecht: iedereen krijgt er wel een keer mee te maken

De meeste mensen hebben weleens gehoord van het woord ‘familierecht’. Maar wat betekent het nu eigenlijk precies? En wanneer krijg je ermee te maken? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is familierecht?

Het personen- en familierecht is dat deel van de Nederlandse wetgeving dat speelt in en rond ‘familie’. Dus alles wat bijvoorbeeld te maken heeft met geboorte, trouwen en scheiden, het gezag van ouders, het wijzigen van een voor- of achternaam en overlijden. Het speelt dus eigenlijk een rol in alle facetten van het leven. En dat is de reden dat iedereen weleens te maken krijgt met dit onderdeel van het Nederlandse recht.

Dit rechtsgebied is dus heel breed zoals je ziet. Deze wetgeving kan feitelijke informatie geven: bijvoorbeeld hoe een adoptie geregeld moet worden. Of wat er gebeurt als iemand overlijdt en er geen testament is. Of hoe je je voor- of achternaam moet wijzigen als je dat wilt.

Maar het vertelt mensen ook waar ze over na moeten denken en een keuze in moeten maken. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding: dan zijn de ouders verplicht om na te denken hoe de zorg voor de kinderen verdeeld wordt. En hoe de omgangsregeling eruitziet.

Wie kan helpen in het familierecht?

Dit deel van het Nederlandse recht gaat vaak samen met emoties. Maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Als je bijvoorbeeld gaat trouwen, krijg je te maken met de wetgeving die regelt hoe je trouwt: zoals het verplicht inschakelen van een ambtenaar van de burgerlijke stand. En welke papieren je dan moet overleggen. Dat is dus meer feitelijke wetgeving die de mooie dag zelf natuurlijk verder niet in de weg staat!

Maar in sommige gevallen krijg je ermee te maken in verdrietige situaties. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Dan geeft de wet aan hoe een echtscheiding geregeld moet worden en welke afspraken je moet maken. In die situatie doe je er goed aan om een specialist op dit rechtsgebied te zoeken. Dat kan een advocaat zijn of een mediator: dat is een bemiddelaar die met de betrokken partijen samen een oplossing zoekt.

Het familierecht en de rechtbank

Voor kwesties in het familierecht moet je meestal bij de rechtbank zijn. Bijvoorbeeld als je je voornaam wilt wijzigen, wilt scheiden of een kind wilt adopteren. Vaak is het dan verplicht om een advocaat te hebben. De reden daarvoor is dat de geschillen complex kunnen zijn en vaak emotioneel moeilijk zijn voor alle betrokken partijen. Op www.rechtspraak.nl vind je meer informatie over (de rol van) de rechtbank.